Formulă chimică : NaCl, masa moleculară : 58,5.
Este o SARE derivată dintr-un acid puternic (HCl) şi o bază puternică (NaOH).

HCl\,+\,NaOH\,\rightarrow\,NaCl\,+\,H_{2}O

Formează cristale de culoare incoloră, ce se amestecă în orice proporţie cu apa, fiind din acest motiv şi foarte higroscopică; se dizolvă şi in unii solvenţi organici polari. Gust sărat (de unde-şi trage şi numele), datorat în cea mai mare parte clorului.
Se extrage din mine, prin diverse metode („a saramurii”…), sau prin evaporarea apei de mare; rezultă şi prin diverse reacţii de laborator.
La noi în ţară, zăcăminte de sare se găsesc în localităţi care au în denumire cuvântul „ocnă”: Ocna Mureş, Ocna Sibiului, Ocnele Mari, Târgu Ocna. În unele zone din lume sarea a fost folosită timp de secole drept monedă de schimb, fiind foarte rară.

Cantitatea de sare pe care este recomandat să o consumam zilnic este de doar 6 grame, conform specialiştilor. Atât este suficient organismului, pentru a putea efectua, cu ajutorul sării, contracţii musculare, pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru transportul nutrienţilor la celule. Un consum prea mic de sare poate duce la apariţia crampelor musculare, a ameţelilor, la afectarea balanţei de electroliţi din corp (magneziu, potasiu, sodiu şi calciu). Sarea de bucătărie, deși contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și presiunii sanguine, datorită ionilor de sodiu, constituie un conservant și condiment de bază în alimentație.

Din cantitatea de sare pe care i-o oferim organismului, el utilizeaza cât are nevoie, iar restul se depozitează în rinichi. Prin urmare, excesul de sare duce la apariţia unor afecţiuni renale, la creşterea tensiunii arteriale, la retenţia apei în organism. Cu cat mancam mai multe alimente sărate, cu atat simţim nevoia să bem mai multă apă. Acest lucru afectează activitatea rinichilor, care menţin constantă concentraţia de electroliţi prin creşterea sau descreşterea cantităţii de apă reţinute. Ca rezultat al retenţiei de apă în organism, apare hipertensiunea, un mare risc pentru sistemul cardiovascular.

Asimilarea în organism a unei cantități prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate:

• Creşte volumul circulant, cu risc de edeme
• Risc major de hipertensiune arterială : se ataşează de peretele vascular, absoarbe apă şi „umflă” vasele spre înăuntru
• Arteroscleroză
• Creşterea acidităţii gastrice cu risc ulcerogen
• Suprasolicitarea funcţiei renale
• Scade durata medie de viaţă
• Creşte riscul de cancer în special gastric
• Osteoporoză

După sortimentul de sare, acesta mai poate conține substanțe adăugate:

  1. Pentru reducerea igroscopicității (absorbtia umezelii in aer)

Carbonat de calciu

Carbonat de magneziu

Hidroxid de aluminiu

Silicați

Cianuri de fier

2. Pentru suplimentarea cu substanțe minerale sau vitamine

Iod (ioduri)
Fluor (fluoruri)
Nitrit de sodiu
Acid folic

Sursa: Wikipedia